Ristiriitaisia ajatuksia kuluttamisesta ja ilmastonmuutoksesta

Sähköpostiini kilahti aamulla ensi viikon Hullut Päivät -katalogi ja aloin innokkaana sitä selaamaan ja keräilemään muistilistalle tuotteita. Lopetettuani katalogin selaamisen, avasin puhelimestani Instagramin ja ensimmäisenä feediini pamahti Antti Tuiskun jakama videopätkä 16-vuotiaan ilmastoaktivisti Greta Thunbergin puheesta, jonka hän piti maailman johtajille YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa.

Puhe sai aikaan kylmät väreet ja samaistuvia nyökkäyksiä, jonka jälkeen olin hyvinkin ristiriitaisissa ajatuksissa itseni kanssa, sillä vain hetkeä aikaisemmin olin selannut tarjouskatalogia ja klikkaillut sieltä tuotteita virtuaaliseen ostoskoriini odottelemaan ensi viikkoa.

Kirjoitin vuoden alussa kulutustottumuksistani ja aikeesta olla ostamatta mitään koko vuonna, lukuunottamatta pakollisia tarpeita. Sanomattakin oli selvää, ettei tuollainen päätös ole vedenpitävä, mutta voin ylpeästi myös todeta, että olen ollut aikaisempia vuosia maltillisempi uusien hankintojen kanssa.

Tänä vuonna en ole esimerkiksi ostanut kotiin ainuttakaan uutta huonekalua, ainoastaan myynyt pois tarpeettomia huonekaluja, kuten vaaleanpunaisen Söderhamn-nojatuolin sekä Lillberg-keinutuolin. Sisustustekstiilejä olen hamstrannut myös hillitysti, ainoastaan kaksi sisustustyynyä ja yksi viltti koko kuluneena vuonna.

Tämän vuoden ensimmäiset meikit ostin itseasiassa vasta nyt Portugalin reissulta ja niistä onkin luonnoksissa odottelemassa oma postauksensa, muuten en ole sortunut ihonpuhdistuksen mullistaviin myyntipuheisiin, joka on koko nuoruuteni aknesta ja muista iho-ongelmista kärsineenä oma heikko kohtani. Sen sijaan olen pitänyt lupaukseni satsata palveluiden tuottamiseen ja olen käynyt mm. kasvohoidossa, jalkahoidossa ja hierojalla. Olen tukenut suomalaista työtä ja samalla sijoittanut omaan hyvinvointiin.

Kaiken tämän yllämainitun jälkeen voinkin sitten todeta, että matkustelu on tänä vuonna lähtenyt ihan käsistä ja ulkomaanmatkoja on kertynyt jo peräti viisi. Yksi kaukomatka Balille ja neljä lyhyen matkan lentoa. Laskin ilmailualan kattojärjestö ICAO:n sivuilta löytyvällä laskurilla kuinka paljon tämän vuoden lentämiseni on aiheuttanut päästöjä ja lukema oli jopa 2942,4 CO2 KG. Onneksi päästöjä voi kompensoida eli hyvittää rahalla ja tähän onkin monia eri tahoja ja keinoja, mutta itse ajattelin kompensoida omat aiheuttamani lentopäästöt YK:n virallisen Climate Neutral Now -kompensointipalvelun kautta.

Näiden päässäni pyörivien ajatuksien summauksena päätin jättää Hullut Päivät tänäkin vuonna väliin ja keskittyä maailman pelastamiseen omalta osaltani. Toki joudun väistämättäkin ostamaan Elikselle syys- ja talvikengät, jotka olisi ollut nyt hyvässä tarjouksessa, mutta jatkan niiden metsästämistä käytettynä paikallisista kirppisryhmistä.

Nina / Monta Syytä Rakastaa - -

5 kommenttia “Ristiriitaisia ajatuksia kuluttamisesta ja ilmastonmuutoksesta

  1. Samojen asioiden parissa itsekin painiskelen. Aika hyvin on ostaminen järkeistynyt mutta kyllähän se mietityttää miten etenkin vaatteiden kanssa saisin vielä puristettua pienemmäksi. En tiedä oletko katsellut jo Yle Areenasta Stacey Dooleyn dokkarin Totuus halpamuodista, joka on todella karua katseltavaa. Meidän vaateshoppailujen takia sadat tuhannet lapset ja aikuiset joutuvat juomaan ja käyttämään saastunutta vettä, kokonainen järvi (Teksasin kokoinen) on kuivunut alle 60 vuodessa kokonaan ja saatuneella vedellä kastellaa myös mm. riisipeltoja, jolloin raskasmetallien, väriaineiden ja elohopean vaikutukset koskevat miljoonia ihmisiä. 🙁 Kannattaa katsoa jos et ole liian herkkä, itselläni tuli itku ja karmiva syyllisyyskin – muutos on tapahduttava. 🙁

    https://areena.yle.fi/1-4604650

    Kiitos postauksesta, tärkeä aihe ja aika harva on ottanut osaa keskusteluun täällä kaupallisen blogigenren puolella. <3 Iso kiitos!

  2. Jotenkin kaupoissa pyörimisestä ja shoppailusta on minulta mennyt hohto – ja hyvä niin. Täytyypä tutustua vinkkaamaasi kompensointipalveluun. Muuten, tosi kauniit sivut sinulla! <3

  3. Tärkeää asiaa pohdit. Uskoisin, että monella meistä on ristiriitaisia ajatuksia oman kulutuksen ja ilmastonmuutoksen suhteen. Tänään televisiossa oli pieniä 8-vuotiaita, jotka olivat ilmaston takia mieltään osoittamassa Eduskuntatalon portailla. Eräs pieni poika sanoi, että hänen pitää jatkossa miettiä tarkemmin omaa matkustamistaan ja poika oli 8 vuotta vanha! Mietin siinä pojan perhettä, ovatko miettineet yhtä tarkasti matkustamistaan kuin poikansa. Tai saneleeko poika jatkossa perheen lomasuunnitelmat.
    Hyvä aihe sinulla! Hyvää viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *