Miten voin itse vaikuttaa ilmastonmuutokseen

Ihanaa perjantaita tyypit! Halusin ottaa aiheeksi täällä blogissani viime päivät otsikoissa olleen ilmastonmuutoksen ja sen todella huolestuttavan tilanteen. Myönnän olleeni laiska kantamaan omaa korttani kekoon vähentääksemme päästöjä, mutta nyt olen viimein päättänyt tehdä asialle jotain, pienin askelin tietysti.

Haluan tarjota omalle lapselleni ja tuleville jälkeläisille turvallisen ja terveellisen ympäristön ja päätin listata asioita ja tekoja, joilla pystyn pienentämään omaa hiilijalanjälkeäni, vaivatta. Ja nämä on todella vain murto-osa ilmaa saastuttavista tekemisistäni, mutta näistä on helppo jokaisen aloittaa!

Olen jo yli vuoden verran käyttänyt kauppakassina kestokassia vähentääkseni muovin kulutusta. Siitä on ollut hyvä ja helppo aloittaa päästöjen vähentäminen. Sen lisäksi olen pyrkinyt kierrättämään kaiken itselleni turhan, joka tulee kyllä ihan selkärangasta ja on aina tullut. Olen nimittäin maailman huonoin heittämään mitään roskiin, se tuntuu pistona sydämessä. Myönnän kuitenkin olevani itse huono ostamaan ja ottamaan vastaan käytettyä tavaraa, joten siinä olisi paljonkin petrattavaa. Tykkään silti kierrellä kirppiksiä ja ostan kyllä mm. Eliksen ulkovaatteita käytettynä.

Olen siirtänyt kaikki asiointini sähköiseksi aina laskuista erilaisiin sopimuksiin ja vakuutuskirjoihin. Pyrin myös itse toimittamaan kaikki sähköisesti mustaa valkoisella.

Olen myös tietoisesti pyrkinyt vähentämään nettishoppailua. Siinä olen sekä säästänyt kukkaroa että välttynyt monilta hutiostoksilta. Ylipäätään kaikenlainen turha shoppailu on vähentynyt itselläni radikaalisti.

Autoilu on sellainen asia missä en valitettavasti työni vuoksi pysty muuttumaan, vaikka mielelläni harrastaisinkin vähemmän yksityisautoilua. Kuvauskalustoa olisi vain yksinkertaisesti mahdotonta kuljettaa julkisilla, puhumattakaan työajan pitenemisistä jos joutuisin liikkumaan kohteesta toiseen julkisilla.

Ruokailutottumuksissa olisi myös petrattavaa. Pitäisi ehdottomasti vähentää punaisen lihan syömistä ja lisätä kasviksia ruokavalioon. Maitotuotteita olen vähentänyt huomattavasti, kahvimaito on vaihtunut kauramaitoon, ruokakermat kaurakermaan jne. Vielä kun valikoimiin tulisi hyviä jogurtteja joissa ei maistuisi soija tai kaura läpi, niin saisimme vaihdettua nekin.

Tein viime viikolla netissä testin omista päästöistäni ja lukema oli kyllä melko huima, tosin suurimman palan siitä söi autoilu. Seuraavalla kerralla kun on auton vaihto edessä, niin täytyy ehdottomasti kiinnittää huomiota sen ekologisuuteen!

Oletteko te heränneet jo tähän maailmanlaajuiseen ongelmaamme ja miten olette itse pyrkinyt vähentämään päästöjä? Olisi kiva kuulla ja saada vinkkejä ihan perusarkeen. 🙂

Nina / Monta Syytä Rakastaa - -

7 kommenttia “Miten voin itse vaikuttaa ilmastonmuutokseen

 1. Ajankohtainen aihe ja itsekin aion postauksen aiheesta tehdä! Pakko myöntää, että itsekin olen ollut liian laiska toimimaan ilmastoa säästävillä tavoilla, mutta haluan asiaan muutoksen. Itsekin olen pyrkinyt käyttämään kauppareissuilla kesto-tai kangaskassia ja tarkoituksena olisi muuttaa ruokavaliota kasvispainotteisemmaksi. Shoppailen myös välillä liikaa, joten tavoitteena ostaa vain asioita, joita oikeasti tarvitsen ja hyödyntää enemmän kirppareita. Kosmetiikankin voisin vaihtaa luonnonkosmetiikkaan. Jos herkullisia kasvisreseptejä kaipaat, niin Valion sivulla on ainakin melko kattava valikoima erilaisia reseptejä, sieltä ainakin itse haen inspiraatiota kasvisruokien kokkaamiseen!

  1. Kiitos viestistäsi! Kosmetiikkaa pitäisi itse myös muuttaa luonnonkosmetiikkaan, kodin pesuaineita olenkin jo vaihtanut, kuten astianpesuaineen ja pyykinpesuaineen 🙂 Kiitos vinkistä kasvisresepteihin, täytyy ehdottomasti käydä katsastamassa!

 2. Tää on tärkeä aihe ja hyvä että tästä puhutaan! Meillä parhaamme mukaan vältetään muovia ostamalla kaikki mahdollinen irtotuotteena ilman pakkausta ja käyttäen kestokasseja. Käytämme kestovanulappuja sekä -liinoja. Luontoa koitamme säästää käyttämällä ekologisia pesuaineita ja mahdollisuuksien mukaan palasaippuoita. Kierrätetään kaikki muovit, metallit, lasit jne ? ostetaan käytettynä se mitä löytyy ja voidaan. Mutta yksi missä ollaan superpahiksia niin kertisvaipat.. nekin tosin ostetaan niin ekona kuin mahdollista mutta tuleehan sitä roskaa valtavasti..

  Mutta kuten nostit tuossa niin aloittaa pikku hiljaa, tiedostaen arjessa niitä valintoja että mitä voisi tehdä kestävämmin! kaikki on kotiin päin ja luonto kiittää ❤️

  1. Itselle olisi myös erittäin tärkeetä kierrättäminen, etenkin biojäte. Lasipurkit tuleekin jo lajiteltua erikseen. Olen myös vaihtanut kodin pesuaineet ekologisiin.

   Nuo kertisvaipat olisi varmaan itsellekin pahe, en pystyisi kestovaippailuun. Itse kauhistelen kyllä varmaan eniten lastenlelujen paketointia, en vain voi käsittää miksi ne pitää pakata sellaiseen määrään muovia!

   Joulun lähestyessä aion myös painottaa joululahjoissani ekologisuutta ja välttää sitä materiaa. 🙂

 3. Hyvä aihe ja postaus! Kierrätän vaatteita mahdollisimman paljon, syön vegeruokaa, laijttelen roskat….pesuaineet pitääkin vaihtaa ekologisiin ja kosmetiikassa suosia luomua.

 4. Ajankohtainen aihe. Itse olen kanssa vähentänyt shoppailua, käytän paljon luonnonkosmetiikkaa sekä yritän vähentää varsinkin roskiin menevän ruuan määrää. Eli ruokakaupassa mietin tarkasti mitä me tarvitsemme!

 5. Ruokailutottumukset (kasvipohjainen ruoka) on kyllä ehdottomasti suurin valttikortti ilmastonmuutosta vastaan 🙂 Suosittelen Cowspiracy-dokkaria aiheesta, ihan supermielenkiintoinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *