Itsetehdyt soseet vs. kaupan soseet

Meillä on nyt ongelmana ollut alusta asti, ettei nuo kaupan kasvissoseet ole uponneet Elikselle. Olen asiasta jo maininnutkin aikaisemminkin, mutta en ole tätä soseasiaa käsitellyt sen tarkemmin. Hedelmäsoseet kyllä menevät, mutta kasvissoseet ja lihasoseet saavat yökkäämään samantien ja olenkin nyt luovuttanut niiden suhteen. Maanantai ja eilinen menikin soseiden väkertämisessä pakastimeen ja huvikseni laskeskelin paljon yhdelle soseelle tulee itsetehtynä hintaa ja ainakin tälle erälle tuli n. 65snt / per sose. Se on siis tyyriimpää kuin valmiit soseet.

Tein nyt ensimmäistä kertaa lihasoseita ja olinkin valinnut tätä varten naudan paistisuikaleita sekä broilerin fileesuikaleita. Jos olisin valinnut lihan tarkemmin ja vertaillut hintoja, olisin varmasti säästänyt muutaman sentin ja ajattelinkin seuraavaa erää varten yrittää metsästää hieman edullisempaa lihaa tai kokeilen naudan sijasta possua. Täytyy kyllä muistaa, että nyt Elis ainakin saa ruokaa, jonka kaikki ainesosat on tiedossa ja raaka-aineet valittu tarkasti. Tähän sose-erään tuli seuraavia kasviksia:

– bataattia
– perunaa
– porkkanaa
– kesäkurpitsaa
– kukkakaalia
– parsakaalia
– palsternakkaa

Tein erilaisia kasvismixejä valmiiksi pakastimeen Orthexin 3dl pakastusrasioihin ja tästä riittää juuri kaksi ateriaa eli yhden rasian kun otan edellisenä iltana sulamaan, saan sillä päivän molemmat lämpimät ateriat. Lisäksi tein jääpalakuutioihin sekä naudanliha- ja broilerikuutioita. Lisään sitten aina jokaiseen soseeseen vaihdellen nautaa ja broileria. Suunnittelin, että Elis saisi aina per päivä samaa kasvismixiä, mutta toisessa ruoassa sitten juuri nautaa ja toisessa broileria. Eikai se ole liian yksitoikkoista?

Mausteiden lisäämistä olen soseisiin miettinyt, mutta vielä tähän erään en niitä uskaltanut laittaa, kun olen todella huono maustamaan muutenkin, enkä tiedä mitkä yrtit sopivat minkäkin kanssa. Ehkä seuraavaan erään uskallan jo kokeilla mausteita. Saimme yhdestä erästä ruokaa 18 päiväksi eli 36 sosetta. Tein pakastimeen seuraavanlaisia kasvismixejä:

– bataatti – kesäkurpitsa – kukkakaali
– bataatti – parsakaali – palsternakka – kesäkurpitsa
– peruna – porkkana -kesäkurpitsa
– peruna – porkkana – kukkakaali – palsternakka

Tähän erään meillä tuli siis uutena sekä lihat että palsternakka. Yllätyin palsternakan olevan makea, porkkanan kaltainen kasvis. Kävikin heti mielessä, että voisin siitä kokeilla tehdä meillekin jotain ruokaa. Tarkoituksena oli kuvata soseiden teon eri vaiheita, mutta olin malttamaton ja en jaksa kuvata tuolla vanhalla objektiivilla, kun niistä kuvista tulee niin surkeita. Otin kuitenkin kuvan yhdestä tekovaiheesta, kun olin pilkkonut kaikki ainekset valmiiksi omiin kulhoihinsa odottamaan höyrytystä.

soseet.jpg

Eilen illalla intouduin vielä tekemään myös banaani-päärynä hedelmäsosetta ja siitä tulikin aika hyvää. Banaanit olivat jo muutaman päivän seisseitä, joten niille riitti pelkkä soseutus, mutta päärynöitä keitin hetkin ja jäähdyttyä hieman, heitin banaanin joukkoon ja soseutin ja purkitin. Aamulla ei kyllä tuo sekoitus uponnut vielä puuron kanssa, mutta iltapäivällä se meni jo mukisematta sellaisenaan. Ensi kerralla teen pelkkää päärynäsosetta, mitä oli alunperinkin tarkoitus tehdä. Ja lihasoseista meinaan ensi kerralla tehdä lohta tai possua naudan sijaan ja ehkä lisätä taas muutaman kasviksen ja toivottavasti myös niitä yrttejä! Edelleen kaipaan hyviä sosevinkkejä..

Nina / Monta Syytä Rakastaa - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *