Kamppailua välipalojen kanssa (ja VINKKI)

proteiinipatukat-3

Onko siellä muita, jotka kamppailevat säännöllisten ruokailujen, runsaan aamupalan ja terveellisen välipalan kanssa? No sitten suosittelen lukemaan tämän kirjoituksen.

Ostin itselleni joululahjaksi hetken mielijohteesta nettivalmennuspaketin, joka sisälsi sekä salitreeniohjelman että ruokavalion. Valmennus on kuuden viikon kestoinen paketti, jossa pitäisi tuloksia näkyä jo tuossa lyhyessä ajassa. Ostin nettivalmennuspaketin itseasiassa istuessani Malagan lentokentällä, odottaen pääsyä takaisin Espanjasta kotiin. Herkkuja oli tainnut tulla napsittua ällöturvotukseen asti, niin kuin lomalla on aina tapana.

Aloitin valmennuksen heti vuoden vaihteen jälkeen ja oli oikeastaan itsestäänselvyys, että eniten päänvaivaa tulee tuottamaan nimenomaan ruokavalio eikä niinkään kuusi kertaa viikossa salilla käynti. Päätin heti, etten noudata ruokaohjeita niin orjallisesti, en mittaile gramman tarkkuudella ruokiani enkä purkita niitä etukäteen jääkaappiin. Lähden liikkeelle vauvan askelin, koittaen ensin saada tietyt asiat kuntoon.

Ensinnäkin itselleni, kuten varmasti monelle teistäkin, vaikeinta on syödä säännöllisesti. Sitten se aamupala, se on tökkinyt aina. Aloitin siitä, että todella syön viisi ateriaa päivässä ja tavalla tai toisella pidän kiinni kolmen tunnin ateriaväleistä. Pyrin myös sisällyttämään kaikkiin aterioihin tarvittavat proteiinit, hiilihydraatit, kuidut ja rasvat. Yritän ihoni vuoksi välttää maitotuotteita, joka sekin tietysti aiheuttaa proteiinin saannin kannalta omat haasteensa. Heraproteiinista en kuitenkaan tingi, sillä olen maistanut hamppuproteiinia, riisiproteiinia ja soijaproteiinia ja ei niin ei, ne maistuvat aivan kamalilta.

Aamupalani on nyt kolme viikon aikana ollut siis joko smoothie tai tuorepuuro. Lounaalla olen poikkeuksetta käynyt edelleen lounasravintolassamme, valitsemalla vain enemmän kasviksia ja vähemmän kastikkeita. Välipalaksi olen syönyt jonkun hedelmän sekä Skyrin tai juonut proteiinijuoman (senkin uhalla, että ne tosiaan on molemmat maitotuotteita) ja kourallisen pähkinöitä. Päivälliseksi olen usein tehnyt kanasalaattia ja iltapalaksi paistanut herkullisen munakkaan.

Mutta siis nuo pirulliset välipalat… Yllätyin miten haasteellista on ollut keksiä järkeviä välipaloja. Ensimmäisen viikon ostin kaupasta aina omenan ja Skyrin, seuraavana viikkona siirryin Skyristä proteiinijuomaan ja kolmas ja neljäs viikko onkin mennyt jo proteiinipatukoita ostaen. Olen joutunut tutkimaan proteiinipatukoita ja niiden ravintoarvoja ihan todenteolla.

Tiesin jo entuudestaan Quest Barien olevan ravintoarvoiltaan hyviä (JA HERKULLISIA!!!), mutta myös aivan törkeän kalliita. Kolmen euron proteiinipatukoita ei oikein huvita ostaa, joten yritin etsiä edullisempia vaihtoehtoja, joiden ravintoarvot olisivat sinne päinkään. Kävin valehtelematta läpi jokaikisen proteiinipatukan, mitä K-Supermarket valikoimissaan piti ja järkytyksekseni huomasin niiden kaikkien sisältävän vähintään 4 g sokeria per patukka. Monessa sokerin määrä oli yli 10 g. Proteiinin määrä vaihteli 14-22 g välillä.

Otetaan esimerkiksi, että oma lempparini Quest Bar Chocolate Chip Cookie Dough sisältää proteiinia 21 g ja sokeria 0,9 g. Voitteko kuvitella? Ei ollut ihan helppo case löytää proteiinipatukkaa, jossa olisi noin hyvät ravintoarvot sokerin ja proteiinin suhteen. Sitten satuin olemaan nälkäisenä liikenteessä Lidlissä, josta nyt ihan viimeiseksi kuvittelin löytäväni laadukkaita proteiinipatukoita. Päätin silti katsastaa valikoiman ja iskin silmäni maitosuklaalla kuorrutettuun lakritsin makuiseen proteiinipatukkaan ja yllätyin kun ravintoarvot olivat yli 24 g proteiinia ja vain 1 g sokeria. Ja sen lisäksi, että ravintoarvot on kohdillaan, niin nämä oikeasti voittavat maultaan ne muut halpisproteiinipatukat. Nämä myös ovat usein tarjouksessa 1 e / kpl eli kannattaa haalia näitä varastoon pahan päivän varalle. 🙂

Ja koska nämä välipalat ja noh, iltapala tuntuu olevani itselleni kaikkein haasteellisin niin nyt kiinnostaisikin kuulla millaisia terveellisiä välipaloja ja iltapaloja (ja no miksei aamupalojakin) teillä on jemmassa takataskussa? Kiinnostaisiko teitä kuulla muutama oma lemppari smoothieresepti tai kenties miten teen superherkullisen ja terveellisen kanasalaatin?

proteiinipatukat-13

proteiinipatukat-15

proteiinipatukat-19

proteiinipatukat-2

proteiinipatukat-4

proteiinipatukat

proteiinipatukat-9

4 kommenttia “Kamppailua välipalojen kanssa (ja VINKKI)

  1. Oletko maistanut Sun Warriorin suklaista riisiproteiinia? On kyllä kallista, mutta mielestäni hintansa väärti. Olen vain yrittänyt tilata mistä aina edullisimmin löytyy. Jos jollain vinkata vastinetta (siis oikeasti samaan makutasoon yltävää) niin vinkkejä otan minäkin mielelläni vastaan. 🙂 Tosin itse olen tottunut muihinkin maustettuihin riisiproteiineihin ja esimerkiksi Plantforcen suklaanmakuinen riisiproteiini menee jo ihan kevyesti vaikka oma ominaismakunsa silläkin on. Tottumiskysymyksiä sanoisin. 🙂 Aamu- ja iltapalana menee siis smoothie terästettynä itse kerätyillä marjoilla.

    1. Kiitos kommentista! Itseasiassa kerran taisin maistaa tuota Sun Warriorin riisiproteiinia, juuri suklaan makuista kun lapseni isä sitä tilasi aina ulkomailta saakka. Kaikki kehuu sitä paljon, mutta kai olen vain niin makuherkkä ettei sekään uponnut. 😀 Tänään kyllä ostin Puhdistamon maustamatonta riisiproteiinia, jota voin piilottaa smoothieen eli sillä saan taas vähän vähennettyä tuota heraproteiinin käyttöä. 😛

  2. Kuulostaa tutulta tuo proteiinipatukoiden ravintoarvojen tavaaminen! Ja sitten kun löytäisi vielä siedettävän makuisen. Mun mielestä noi QuestBarit on aivan kammottavimmasta päästä, tosi vahva makeutusaineen maku ja muutenkin liian jämäkkä rakenne. Enpä siis edes yritä suositella mitään merkkiä, koska meidän maku on selkeästi ihan erilainen 😉 Eikä mulla mitään kovin vähähiilihydraattista ole suositellakaan…Skyrillä ja proteiinipatukoilla mennään täälläkin, ei muutenkaan mitään uutta vinkattavaa välipalarintamalta 🙁

    1. Kiitos kommentistasi. 🙂 Itsekään en oikeastaan pidä muista kun siitä Quest Barin Chocolate Chip Cookie Dough patukasta, tosin en kyllä tykkää proteiinipatukoista muutenkaan. 😀 Nämä Lidlin on tosiaan hinta-laatusuhteeltaan mun mielestä enemmän kun ok. Skyrillä ja ProPud vanukkailla täällä mennään kanssa. Ootko muuten kokeillut noita ProPud vanukkaita? Nam.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *